5 snabba som räddar dig ur vardags- och prestationsstress

 

 

1. Håll koll på andningen
”Hur andas jag?”

Dina lungor är mycket större än du tror. Känn med fingrarna ovanför nyckelbenet.

Strax ovanför nyckelbenet är toppen på dina lungor. Känn nu längs revbensbågen från bröstbenet och bak mot ryggen.

Dina lungor slutar i en spets längst ner där revbenen slutar på baksidan. Visste du det?

När vi andas ytligt, använder vi bara övre delen av lungan, och vi får syrebrist.
Du kanske har upplevt att du har haft dagar då du  ”stressgäspar”? Det är kroppens sätt att påminna dig. ”Andas människa!! Andas!!” 

När du känner mycket stress, och kanske rent av panik – Gå ut och gå eller rör på dig där du är, ex sträck ut armarna åt sidorna. Stå så några minuter.
Framför allt – Ta kontroll över andningen! Mitt bästa tips är att andas i en rektangel. Föreställ dig att du använder linjerna på rektangeln som en hjälp. Du kan säkert hitta formen någonstans i närheten. Fönster, dörrar, gatstenar exempelvis.

Andas kort in genom näsan och ut genom munnen. Utandningen ska vara längre och bromsande. Nästan som om du hade fingret framför munnen och sa ”Schhhh”.
Mest för att du ska komma åt rätt muskler i magen, det vill säga diafragmamuskeln. Då har du i alla fall hittat rätt.  Andningstekniken är både lugnande och smärtstillande. Takten är DIN takt. Du möter dig själv där du är just nu. Det är kanske snabbt till en början. Efter en stund kan du känna att andningen lugnar sig och utandningen kan bli längre och längre. Tänk ordet FRI tills det lättar.

2. Checka av kroppsspråket –
”Använder jag en muskel just nu, som inte behövs för ändamålet?”

Justera! Släpp onödiga spänningar.
Lägg märke till hur andningen följer med, som tack för att du slappnade av.

3. Prioritera
”Vad är viktigast för mig just nu?”

Ofta ägnar vi dagarna åt att göra saker som är bråttom. När vi gör det som är viktigast först, blir dagarna mindre stressfyllda.

Många gånger kan vi be om hjälp för det som är bråttom, eller att den som ber oss om något kan göra det själv eller be någon annan.

Sätt upp en lapp som påminner dig. Flytta lappen till en annan plats efter några dagar (hjärnan vänjer sig snabbt och filtrerar lätt bort den).

4. UNDVIK jämförelse, och sänk kraven
”Vad skulle jag sagt till en vän just nu?”  

Ha gärna förebilder som inspirerar dig på olika vis, men undvik att förminska eller hävda dig gentemot andra.
Det skadar din självkänsla och tar energi och kraft från dig i onödan.
Sträva efter att ha nolltolerans mot nedlåtande, negativa och urladdande tankar om dig själv och andra. Så blir du stark på riktigt.

Om du märker att du råkar tänka eller säga så, säger du bara OJ!
Sen är det punkt på det. Om tankarna återkommer, bryter du tankarna med ytterligare Oj! Blir det mycket – fortsätt öva på att minska uppmärksamheten i tankekedjan. Du hittar dina egna korta kommandon. Oj oj! Hoppsan! Jasså?! Allt för att minska aktiviteten i gamla mönster. Det händer att tankespökena dundrar på, men det kan du med 😉 Du ÄR så mycket mer än dina tankar. De är bara intressanta – punkt! De kommer och går av sig själv. 

Rikta fokus på det som ger dig en lättare energi. Hur kan det bli bättre än så här just nu?
Vad är du glad för att du har, gör eller ÄR?
Ju mer du tränar på att se det fina i dig och andra, desto bättre blir du på att se det. Det är enkelt, men inte alltid så lätt. Hjärnan är lat och vill att det ska vara som det brukar. Fast en sak är alldeles säker – övning ger verkligen resultat 🙂

5. Ladda dig – på olika ”laddningsstationer”
”Vad behöver jag mest just nu?”

Spänning/Avkoppling/Avspänning/Avslappning
Det finns olika sätt att ladda sig själv, för att få energi och återhämtning.

Exempel på laddning som åtminstone initialt har en högre spänningsnivå, är vid sex eller annan pulshöjande träning.
Avkoppling kan för många vara att läsa, ringa en vän, dricka något varmt, pussla/pyssla/mecka eller titta på TV.
Avspänning kan vara att gå en lugn promenad. Att vara i naturen, andas 10 djupa andetag, att skratta eller kela med ett djur.

Avslappning kan vara meditation eller en powernap.

Det finns exempel på olika former av yoga för alla möjliga ”laddningsstationer”, med allt från pulshöjande yogaövningar
till otroligt avslappnande övningar som man nästan somnar i. Det som laddar just dig, är unikt för var och en.
Prova dig fram :)

En av de snabbaste laddningarna jag använder, som laddar mig på kortast tid, och dessutom arbetar med mitt undermedvetna,
är guidade avslappningar. Det kallas också för guidad meditation eller självhypnos. Då blir min kropp mer och mer avslappnad, plus att hjärnan får sin dos av sånt som gör mig stark och energifylld. Lyssna gärna på avslappningarna som finns tillgängliga på hemsidan – KLICKA HÄR i så fall

Om jag i stället ska koppla av i tankarna och ändå vara aktiv – då går jag gärna ut och går. 20 minuters promenad har, enligt forskning samma effekt som en vanlig dos av antidepressiv tablett – utan biverkningar! Enormt läkande för systemet med andra ord 😉

Tänk på att lyfta på hakan, titta upp och låt blicken komma  långt fram. Så fort vi grubblar sänks huvudet och blicken tittar ner i marken, enbart en bit framför fötterna. Lyft hakan med handen så fort huvudet vill ner. Visa tydligt för kroppen. Då får du lättare vila i skallen, och i stället får nuet med alla möjligheter större utrymme. 

Lycka till!

Ta hand om dig
Du är viktig